Saturday, December 25, 2010

Mini Maple Chocolate Chip & Blueberries Pancake Muffins

,Weather for Te Awamutu today
Season :
Spring
Forecast :
Cloudy
Temp : 23°C | 12°C
Current :
Mostly Cloudy with Very High UV(9) Warning!!
Temp : 16°C






Salam, Kia Ora...

Merry Xmas & Happy Holidays to all that are celebrating this joyful day ;) happy opening up all the prezzies...wooo hooo!!

Thought I should do something with the blueberries that I picked the other day.  Cost per kg for pick your own blueberries was $8.50.  I picked slightly more than a kg and only paid $8.80 for them.  They cost $3.20 per punnet at the supermarket and only weighs 200gm if I'm not wrong.

Its been a while, since I last made pancakes.  I decided to give these little beautie's recipe a try when I saw them at bakerella.com. It's true when she said that this product needs to be renamed to something shorter....hahahaz.  I also like it when she said that its a cross between a pancake and muffin...they are puffins.  Its also labour less, don't have to slave in front of the stove and keep on flipping pancakes...hehehz.  One thing for sure, we all enjoyed this yummy puffins.

I simply love all the cake pops that she created, they are too cute to be eaten!!  She's certainly one talented lady :) when I grow up, I want to be just like Bakerella......hahahahaz XD




These are the chocolate chippies puffins....



I slightly over filled the pan for the blueberry ones.  They are not as cute as the choc chippies......


Source : Bakerella.  Thank you for sharing this recipe ;)

Generously grease a 24 cup mini muffin pan with non-stick spray.
Mini Maple Chocolate Chip Pancake Muffins.
(Someone please come up with a shorter name for these.)
 
1 cup flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons sugar (I only added 1 tblsp)

2/3 cup buttermilk
1 egg
2 tablespoons pure maple syrup
2 tablespoons melted butter
1/2 cup milk chocolate chips
Blueberries - optional
  • Preheat oven to 350 degrees F / 176.67 degrees C. (I baked mine at 160 degrees C)
  • Combine flour, baking powder, baking soda, salt and sugar in a medium bowl. Sift together.
  • In another bowl, stir buttermilk, egg, maple syrup and melted butter until just combined.
  • Add wet ingredients to dry ingredients and stir with a spoon until combined.
  • Stir in chocolate chips. Reserve a few chips to sprinkle on the tops.
  • Bake for 8-9 minutes.

Enjoy the weekend everyone....

Me Te Aroha...With Love,
Anie ;)

22 comments:

mrs plain-june said...

i buat yg ni tapi tak laku! anak2 prefer nasik lemak lagi.. sabor je la. huhuhu..

Yat Maria said...

babe

pepagi ai dah tercongok tgk muffins blueberry nih :)semalam tido lwwat, ni ari pepagi dah tercelik..ai ingta nak pi pasar, ntah ada org jual ke tak..nak beli blueberries kalo ader hehe...babe u dok sg belah mana beb? sekolah mana?i know u r much2 younger than me tapi sesajer nak tanya mana taw, sekola adek bradik ker, jiran tetangga ke..

somuffins said...

Anie
Dah masak lunch lum? Sini pukul 8 pagi, kat sana dah noon kan?

Geramlah tengok blueberries tersembul2 cenggitu..? Sure manis ek?

*tersembul2 .. ada ke word nih? hahaha.. belasah!

Anie said...

plain-june,

Tu arh kalau dah biasa dgn masakan melayu...I kalau boleh pun nak nasi lemak, tapi malas lah buat pagi2...hehehez

Anie said...

Yat,

I these past few days pun ada masaalah tido...kekadang terbangun pagi2 buta abt 2-3am lepas tu tak boleh tido balik. Apasal pun tak tau lah....hehehez.

Takde blueberries, buat yg choc chips ajer lah, sbb dkt sini tak laku seh si blueberry tu. I sorang jer yg makan..sapmai kenyang ni..hehehez. I tak rasa pasar ada jual blueberry, u nak kena gi s'market lah I rasa.

I pun not so young lah babe...in my 30s...huhuhu. Dulu masa small2 tinggal dkt Holland Rd then pindah to Queenstown area...Strathmore Avenue. Sekolah dkt New Town Sec yg dkt Commonwealth Rd. Then I went to Shatec lepas tu I dah tak sekolah lagi pasal cikgu I mati...hahahaz :D

Mas said...

salam anie, cantik la muffin tu, nak 3 ketoi bolehhhh...

Anie said...

Somuffins,

Selamat pagi....kalau dkt m'sia pukul 8 pagi, dkt sini pukul 1 tengahari ;) I jarang2 masak lunch, slalunya mkn yg leftover aja. Hari ni dah terkenyang makan si puffins ni jadi tak payah makan lunch pun...hehehez

Tersembul ehhhh mcm I pernah dgr lah word tu...hahahaz ;) Blueberries mmg sedap, tapi tak tahan lah...2, 3 hari jer dah lembik :(

Anie said...

Selamat pagi Mas...

Meh sini amik cepat selagi stock masih ada :D hehehez

izahdaut said...

menarik betul resepi ni... pancake + muffin...comel dan tak terbayang akan rasa n texturenya.. mcm mapin or mcm pankek..hehhee... rasa nak give it a try..tapi maple syrup tu agak2 ganti ngan apa boleh?

Anie said...

Izah,

Rasanya mmg mcm pankek cuma rupa jer mcm mapin...hehehez cute mmg rupa dorang tu semua :D

U boleh ganti dgn syrup pancake yg mcm McDonalds kasi biler kita bli pankek dkt sana. Rasa2nya mesti ada jual dkt supermarket ;)

Hann said...

Anie..

I'm sure this is macam.. bukan macam, tapi lazat dehh.. dok gittu? Rasa macam plus manis.. ye dok? I sukke lah kalau rasa dia gitu2..

I akan mengikuti jejak u nih later2.. hehhe..

Yat Maria said...

babe

ohhhhhh kira u west side la, ai east side dari chai chee ke tampines ke bedok..sekolah pong east side jugak dari opera estate girls to tanjong katong girls and then I went to college..dude yg west side at lorong sarhad area then off they went to stay @ JW.

ehhhh i dah balik pasar taw, dah capai tu blueberries kat shop & save, tapi line cashier panjang giloss, dah lah 1 cashier sebab kedai tu cipot baru bukak kat neighbourhood, abeh ada 1 apek gaduh ngan cashier tu yg buat the line not moving..he refused to budge, so ai blah ajer, bila dia orang nak game kan..

Anie said...

Hann,

Hahahaz...rasa2nya mcm terconfius kejap dgn apa yg Hann comment tapi biler terbaca skali lagi baru lah terpaham sikit :D :D

Babe, rasanya mcm pankek bercoklat chip mmg sedap. Tak manis sbb I kurangkan gula dan I gunakan dark chocolate chips ;) lepas tu utk memaniskannya I cicah dgn maple syrup tu....hehehez :D

Anie said...

Yat,

Masa I small2 I suka lepaks dkt Bedok interchange with my cousin sbb my arwah nenek tinggal dkt area sana. Slalu gi tgk wayang dkt cinema buruk at the bus interchange and teringat lagi dulu ada A&W restaurant dkt sana...hahahaz. Ohhh and dkt hawker stall yg dkt dgn the bus interchange, punyalah berlambak kuih muih selagi selagan and mee rebus, mee siam...whatever u want it they got it there. drrooollzzzz

Kecoh lah tu apek...pepagi dah gaduh2 dgn org, melepas u nak beli blueberry...hahahaz. U panggil budak2 tu turun pegi blikan u lah...ehhh dkt ke shop & save tu :D

Yat Maria said...

Eh babe bedok interchange ada nak upgrade, in the near future, tu paper yg tulis arr..i know that cinema, dah kaput now, kat bawah dia sekarang mcD..and I know that A&W babe, masa ai primary 2 ke gitew, member ajak pi..ni taim baru2 bukak, abeh member ai sebut french rice..bukan french fries...ai adalah ingat nasik, tanya gak, ehhh leh makan ke nasik kat sinun..wahkahkah..so innocent gitew..

aiii nak suruh bebudak gi kedai, siang2 mika dah kluar, merayap gifish pond ngan their youngest uncle..nak suruh dude, cam lemau arr..member ngah ber-rilek sakan baca paper.. :(

Anie said...

Yat,

I think biler I balik sg last 2 yrs dah mmg dah takde cinema buruk tu...hehehez :D

Lawak seh french fries jadi french rice...hahahaz. Ah ah I still remember seh masa small2 dulu tak reti mkn all this junks. McD ngan A&W semua baru nak dpt halal certification. Nasib baik ler dkt sini semua tak halal benda2 alah tu semua, my daughter tak heran dgn fast food. Lagi suka mkn nasi dia.....

Alamak u punya dude dgn papers dia...hehehez. U pi ler ckp romantik2 sikit dgn dia while umah tgh takde org ni. Cfm dia mesti blikan...yeee hawww :D :D :D

Nieza said...

wah ada muffin cun ler kat sini...hmm menarik la sure sedap ni...nk ler 2 ketoi bawa blk ni..hehe

Anie said...

Nieza,

Ni pankek yg perasan nak look like muffins...hehehez. Tapi stock dah abis, buat tadi pagi...ni dah mlm dinner pun dah abis :D

Maya Marisa said...

Anie dear,
I've got everything well stocked, except for the blueberries. hhmm should i give it a try??? hehhe, of course la kannn!!!
btw merry christmas!
p/s: err, not so sure if u r celebrating it...but wat the heck la kan, lets enjoy the celebration! speaking of which, my 'santa' is not home yet..uwaaaa....

Rima said...

I baca all the comments macam ade sessi kenal mengenal lah hahaha

You guys tak yah tanya i ok.. dah tua kerepot.. tak leh ingat ape ape hahha

Puffin looks easy.. nanti akan ku cuba if ade kelapangan.. sekarang ni member kat rumah so tidor lewat and bangun pagi terus keluar.. i think i will be back in business next year tak :o)

Siapa suruh terjaga pagi pagi.. semalam i also tidor 3hrs aje sehhh dah tu dah malam buta tak tahu nak tidur awal

Anie said...

Maya,

Mmg boleh sbb the original recipe tak tarok blueberries. I saja jer gatal2 tarok...hehehez ;)

Tks for the wishes dear ;) kita tak celebrate Xms dkt sini. My hb stopped celebrating when he converted abt 9 yrs ago, even before I know him :D hehehez. Tak yah susah2 kita bli present....:D :D

I'm sure u cant wait for ur santa to come home, I pun tak sabar nak tgk dia blikan apa utk u ;)

Anie said...

Rima,

Saja jer mengeratkan siratul rahim :) hehehez. U asal boleh jer tua kerepot tak ingat apa2...hahahaz. Even my mom ingat dkt mana dia tinggal and skolah...dia pernah citer dgk I :pppp

Tu arh apa boleh buat, ini hidung asik gatal jer pasal tu terjaga pagi2. Wah best lah u dpt jln2 sana sini...takper lah biler lagi nak spend time dgn hb kan? Nanti dia dah balik keje then kena travel sana sini...u plak wiiinddduuu dgn dia :D hehehez