Wednesday, December 29, 2010

Chinese Cruller / You Tiao / Cakoi

Weather for Te Awamutu today
Season :
Spring
Forecast :
Chance of Rain
Temp : 25°C | 17°C
Current :
Clear Skies
Temp : 17°C




Salam, Kia Ora...

I've been wanting to eat Chinese rojak since last week.  Everytime I think about rojak, my memories will take me to this yummy rojak stall in Singapore, situated at Clementi.  The stall is owned by 2 very simple yet friendly brothers.  If I am not wrong, their stall was featured in some newspaper which I couldn't remember which one.  I heard that they are very successful now and have opened a few branches in Singapore. (Please do open a branch in NZ, Tan Brothers.....hahahaz :D)

Everytime when I'm at Clementi area, I will never fail to visit this rojak store despite having to wait in a very long queue. During Ramadhan, the queue can be worse than, when Hello Kitty hit McDonad's queue (pls don't believe me, I'm just exaggerating hehehez).  Not only the stench of the grilled cuttlefish drew me to the rojak store but the very friendly greetings of the brothers makes me want to queue up for my dose of rojak...hehehez.  They always thought that I'm Chinese and will greet me in Mandarin and call me 'Báixuě gōngzhǔ' meaning Snow White....hahahahaz wwwweeeeiiiii *flutters* even though I look no where near like Snow White.  Perhaps, I look more like the evil stepmother/witch.....ROFL!!!

Anyway, I tried making these you tiaos today.  They are not as good as the real mccoy :( maybe bcos I didn't add alum powder.  They tasted like fried bread instead of tasting they way the should be that is crispy and hollow.  Even though they didnt turn out the way they should be, they do taste yummy...hehehez.  I will turn them to rojak tomorrow, insyaAllah...God willing ;)



Some were skinny, some were fat, some were short, some were long and some were burnt.....hahahaz.


Source :  Lydia Teh's My Kitchen.  You can take a peep at Lydia's blog for the detailed step by step on making these cruller.

Ingredients (makes 10, 6"): (I only made half of this recipe)

1 cup water
2 cups bread flour
¼ tsp instant yeast
1 tsp sugar
½ tsp baking soda
¾ tsp alum (I did not use this)
½ tsp ammonia/nutre powder (I did not use this)
1 tsp salt
1 tbsp vegetable oil

*Oil for deep-fry
Directions:
- Put all ingredients into the bread maker. Select dough mode and turn in on.
- Once the kneading is completed, turn the dough out on a floured surface. This dough is stickier than bread dough so remember to dust lot of four on the working table.
- Divide dough into two portions and shape each one into a 40cm long rod. Cover dough with plastic wrap and let raise for 45 minutes.
- Lightly flatten the dough (approx. 1cm thick and 5cm wide) and cut into 2cm strips. - - Let stand for 10-15 minutes
- Heat oil in a medium pot or wok. Dip the skewer in water and wet the middle of dough as shown.
- Place another piece of dough on the top and press in the middle with a skewer. Hold both ends and pull the dough until 20cm long. Then carefully put it into the hot oil straight away. Stir rapidly as soon as the dough is surfaced, and deep fry until golden brown


Resepi cakoi dalam bahasa Melayu ;)
Sumber : SkyBlue, My Resipi.

 

Bahan-bahan ( 10 biji [15cm] )

1 cawan air
2 cawan tepung roti
¼ sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
¾ sudu kecil tawas (alum) -Saya tak taruk
½ sudu kecil baking soda
½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking) - Saya tak taruk
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng

-  Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.
Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
- Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
- Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar
- Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
- Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.

Nota dari SkyBlue :
Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak.
Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik.
Boleh buat saiz besar sikit jika guna kuali yg besar. Saiz yg i buat ni agak kecil sbb i guna periuk kecil utk menggoreng.


Me Te Aroha...With Love,
Anie ;)

18 comments:

Nieza said...

Salam Anie,
mcm senang jer nk buat ni...sedapnya ...kalau kat M'sia org panggil kuih cakoi kot..tak sure sama ke tak bhnnya tapi nampak rupa tu mcm sama.

Anie said...

Salam Nieza,

Betul, betul, betul org M'sia panggil benda ni cakoi...hehehez tak silap lagi u ni.

Hmmzz nak buat dia ok2 lah, tak susah, tak senang...kira medium lah :D hahahaz. Kalau mengidam nak mkn rojak cina, boleh try buat ni ;)

Hann said...

anie..

your sidebar jatuh bawah ke? if yes, u kena check size gambaq yang u display. Sure ada yang size besar, lebih limit ruang.. dulu i penah jadi sekali

btw, sedap kuih ni, i suka cicah dengan sos. itu pun kalau namanya cakoi lah.

Anie said...

Hann,

Tu arh babe, I punya sidebar sudah jatuh ke bawah lah :( I tak kacau aper2 pun...gambar pun same size dgn selama ni punya size...haiizz I dah check tentang gambar tu tapi sama jer. Besok lah baru I troubleshoot, skarang nak nite2 hahahaz.

Mmg kuih ni dikenali dgn cakoi dkt m'sia. Hmmmzzz sedap kalau cicah dgn air soya bean...hehehez

kasihredha said...

pics sungguh cantikkk....sukkkkaaaa sangat-sangat. Tak puas tengok & lihat N3 yang lalu...macam pics dlm majalah.

Kuih cakoi ni sedap kalau makan panas2...mmmm...best

Anie said...

Kak Kasih,

Tima kasih lah puji memuji sy...auuuww terasa ringan badan ni. Dah floating sampai ke outer space dah ni...hehehez. Sy masih belajar cara2nya kak ;) Itu pun semua dari internet. Slowly but surely, insyaAllah...

Pada tekak sy, cakoi ni sedap panas2 digandingkan dgn air soya bean yg sejuk2 fuyooohhh....bestnya hehehez

Mas said...

anie..nak cakoi 6 batang,cicah ngan kopi pun sedapp tau..lama dah tak makan cakoi...

ma'chiks said...

hi mate..tengok orang buat char kue teringin nak cuba tapi tak pernah berani,ntah nape..nampak cam senang je..tp tak de guts..huhu

Hann said...

babe.

if bukan size, mungkin u pilih untuk dia display besaq punya.. selamat mengtrabelshut.

andai berjaya, upah i mug all blacks tu tau! hehhehehhe

i jeles.. kali ni tak tobat.. kak kasih puji u.. :)

Anie said...

Mas,

Cicah dgn air soya bean pun sodappppp...hehehez meh cepat amik selagi stock masih ada :D

Anie said...

Ma'chicks

Ahoy matey...hehehez tenkiu sbb sudi singgah and follow my blog ;)

Actually bahan2nya senang tapi I rasakan needs practise so char kue ni serupa mcm dkt kedai. I pun tgh belajar cara2nya. InsyaAllah kalau u buat mesti menjadi punya, kalau tak jadi pun bahan2nya sikit...jadi tak lah sakit hati biler masyuk ke Mr T :D

Anie said...

Hann,

Tenkiu baybeh I dah pungut balik my sidebar yg jatuh tergolek2 dkt bawah post itewww :D

Wahahahaz nak jugak mug ABs tu yea? Tapi kan kan kan cakoi tu lagi sodappp drpd mug...hehehez :p

Yat Maria said...

Babe

ai tunggu rojak mu itewwww...mu rhajin pi wat YT ini..these few days will be buzy gilos kat opis...nak rounding2 pon tak leh, balik umah ai terbongkang kepenatan...ku ingin arrrr jadi tai-tai!!!

Anie said...

Yat,

My camera's batt charger ada kat dlm kereta dah. Apasal ada kat dlm kereta pun I tak tau. Yg bestnya hari ni my hb car pool. Kereta ada kat rumah, but kunci kereta dia bwk....ish ish ish dia takut I lari rumah bwk kereta tu kot :O hahahaz....hopefully I sempat amik gambar rojak itewww sblum semua masyuk pewut aiii...

Kesiannya u babe, mmg susah jadi FT working mum. I dulu keje, takde anak balik umah kena masak pun dah tak larat :( I salute u lah ;) Dkt sg susah lah kalau 1 income ajer. Cukup makan, takde luxury....sama cam dkt sini. huhuhu

hana said...

waaaaaa sungguh terguda dan hampir ternoda! lama suda tak wat cakoi nih! mmg best giler ah resepi neh! cicah ngan kuah kacang lagi power rangers!! kekekeke

Anie said...

Hana,

Dasyat kamu sampai ternoda tgk si cakoi ni hahahaz. Tak pernah try mkn dgn kuah kacang, nak try jugak lah mcm interesting gitewww....

hani said...

salam kak,
suke tgk kejadian cakoi tu...kalau cicah dgn pandan kaya mmg mariiii

Anie said...

Salam Hani,

Tenkiu sbb sudi singgah sini....

Ohhh ni lagi satu cara mkn cakoi yg menarik, dgn kaya plak tak pernah try langsung. Slalunya akak mkn gitu jer sambil2 minum soya bean...nyaman :p