Thursday, December 1, 2011

Greeting everyone with Banana Crumble Muffins......

Salam to all.....

I have been away for too long :(  I knooowww.  First it was the camera then by the time I got the camera replaced...I was busy preparing for Hari Raya's cookies order.  After that I went back to Singapore for a long retreat for almost 3 months with Jannah.  And then I was still  in holiday mood bcos my BFF came back to NZ with me for a short holiday.  Excuses.....excuses *gulps*

I have never forgotten abt this blog, blogger friends and blog walking and been checking out yummilicious recipes all the time.  Thank you to all that still pops into my blog, leaving foot prints and comments.  Right now, I am still getting the hang of re-blogging again hehehez.  The first thing that I wanted to do is renovate this ugly blog :pppp 

Saw this banana crumble muffins at Rima's blog yesterday and couldnt resist it.  Baked them and they turned out so perfect and delicious.....




Source : Rima @ Bisousatoi

Ingredients
1 1/2 cup all purpose flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
3 bananas mashed
1 egg lightly beaten
1/3 cup melted butter
3/4 cup sugar

Topping
1/3 cup packed brown sugar
2 tbsp flour
1 tbsp butter - cubed
1/8 tsp cinnamon


Method

1. Preheat oven to 180C. Lightly grease 12 muffin cups, or line with muffin papers.
2. In a large bowl, mix together 1 1/2 c flour, baking soda, baking powder, and salt. In another bowl, beat together bananas, sugar, egg, and melted butter. Stir the banana mixture into the flour mixture just until moistened. Spoon batter into prepared muffin cups.
3. In a small bowl, mix together brown sugar, 2 tbsp flour and cinnamon. Cut in 1 tbsp butter until mixture resembles coarse cornmeal. Sprinkle topping over muffins.
4. Bake in preheated oven for 18 - 20 min. until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean.

Take care all, till we meet again ;)

14 comments:

Nieza said...

Hi Anie! Welcome back...Still remember me? Miss u...lama tak singgah NZ ni..tuan umah tak de sunyila dapur.Bestla cuti panjang tu. Nanti kalau u nk cuti lama lagi kasi taula I sama boleh join sekali..hehe

Sedap tgk muffin tu...simpan sikitla utk bf esok..:D

Yat Maria said...

Pengsannnn.....literally...tunggu punya tunggu punya tunggu..fengsan bangun, fengsan bangun..hahaha...nasib baik ada fb kan..heheh..

welcome back friend!!

Anie said...

Nieza, mestilah I ingat u dgn ur dapur yg dkt Finland hehehez. Tu arh biler dkt S'pore mmg tak ada mood nak update blog. Pegi kedai beli aja makan :p betol tak ;)

Tenkiu sbb remember and my blog yg tak seberapa ni. Tapi kan kan kan muffins ni dah abis pon so dah takde stock for bf huhuhu.

Anie said...

Tenkiu babe ;) Alaaaaaaaa tak mo pengsan2 nanti ur xtvt for december tergendala hehehez. I nak renovate my blog cantik2 arh mcm urs nanti baru ada semangat nak update blog hari2 hehehez. Perasan kan, nyampah pun ada kan :ppp

zarin said...

welcome back babe! terkejut badak tadi bila nampak your blog is updated! terbeliak jap bijik mata sebab tk caya hahaha

Kak Rose said...

welcomeback Anie.... wa!!! cuti panjang sungguh kan? anyway nampak sooo yummy itu muffin la!

Anie said...

Zarin,
Tenkiu babe ;) hehehez....lain kali amik gambar si badak terkejut tu sbb I blom pernah nampak badak terkejut lagi :D. InsyaAllah lepas ni I tak malas2 lah nak update...wwweeiiii

Anie said...

Kak Rose,

Tenkiu beri much Kak Rose ;) Tu arh cuti panjannnnggg sekali best dpt catch up dgn friends & family dkt S'pore ;)

kasihredha said...

Macam tak caya...
selamat kembali...
dah lama tunggu

Anie said...

Tenkiu Kak Kasih sbb sudi menunggu ;) *kembang hidung* japs hehehez...

Chik Mimi said...

Assalamualaikum Anie miss u la beb heheh suke2 dia dah come back jannah sihat ke?

somuffins said...

Salam Maal Hijrah Anie
Welcome back. Diharap semuanya baik2 belaka. How is Jannah??

Anie said...

Chik Mimi,

Waalaikumsalam Chik Mi ;) tenkiu sbb masih ingat dgn sy...malu aiii. Alhamdullilah Jannah baik2 aja, masa dkt S'pore dia tak berapa sihat tapi skarang dah ok dah.

Anie said...

Somuffins,

Salam maal hijrah to u too ;) I dgr u nyanyi lagu ikan kaloi tapi sbb badan I berat sbb tu lambat timbul...nyehahahaz.

Alhamdullilah kita semua dkt sini baik2 aja. Jannah lost a lot of weight masa dkt S'pore sbb tak nak makan & slalu sakit2....haiiizzz. Dah 3 minggu dkt NZ skarang, dia dah gain weight balik & hari2 asik request nak mkn kari & roti kirai *pengsan*!!!!!!