Saturday, January 8, 2011

Red Velvet Cake, a feast for the sheeps & lambs @_@

Weather for Te Awamutu today
Season :
Summer
Forecast :
Clear
Temp : 34°C | 12°C
Current :
Rain With Very Strong Wind
Temp : 24°C




Salam, Kia Ora...

This RVC has been in my list for a while now.  As always, my favourite past time is to procrastinate...hehehez that's why its taken me this long to bake the cake.  When I saw this cake featured in Zarin's blog for her 1st blogiversary, I became determined to bake it. 

I'm not a big fan of oil cake except for chiffons and have been substituting most cakes and muffins recipes that calls for oil with melted butter.  This time, I decided to follow the recipe and stick to using oil.  The other reason why I am hesitant to bake this cake is bcos of the amount of food colouring.  Its a shocker!!  @_@ 2 ounces of food colouring!!  Oh me, oh my that equals to 4 tablespoons!!  No way am I gonna add that much food colouring, I might turn into spiderman hahahaz.  I just added half a tablespoon liquid food colouring and a little Wilton red colouring gel instead.

So many things not to like aye?  Why did I decide to bake this cake then?  Because...its been getting great reviews and most reviewers said that its a very moist cake and the flavour is to die for and its very velvety.  Another thing is this cake is one the must bake cake. Its one of the most popular entry amongst fellow food bloggers, just like the Caramel Pudding Cake & Kek Alunan Kasih....hahahaz.  I succumbed to the temptation as I've never eaten velvet in my life but of course, I want to be in with the jonsey ;) ROFL!!

Anyway, I levelled the cake and ate the trimmings, it taste yuckks!!!  Jeeezzz, maybe bcos of the colour, it sort of taste like haw flakes to me....hehehez.  Jannah hates it too!!  It doesn't smell like a cake at all and taste sort of stale.  There's no cake aroma wafting from the oven while I was baking it that's when I knew it was gonna turn out a disaster :( and what's with all that holes it the cake?  I wonder why?? 

Oh well, I tried....I wasted the cake but not my cream cheese phewww.  Will I try it again....errkkk no thanks >.<  Hope the sheeps and lambs wont be having any tummy aches after eating the cake....wondering if they will turn red the next day? hahahaz.  If they do, I will take another photo of them again......






That's how up close and personal we are with the sheeps, they are just at our doorstep :)


Just sharing the recipe if you wanna try it.  Bakerella gave it a good review.  She even turned it into cake pops. 

Source : Bakerella.

Red Velvet Cake
2 1/2 cups all purpose flour
2 cups sugar (I only used 1 cup)

1 tablespoon cocoa
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
2 eggs
1 1/2 cups oil (I used canola oil)
1 cup buttermilk
1 tablespoon vinegar

1 teaspoon vanilla
2 oz. red food coloring

  • Preheat oven to 350 degrees F / 177 degrees C.
  • Grease and flour two 8 inch cake pans.
  • Lightly stir eggs in a medium bowl with a wire whisk. Add remaining liquid ingredients and stir together with whisk until blended. Set aside.
  • Place all the dry ingredients in your mixing bowl and stir together really good with another wire whisk.
  • Add wet ingredients to the dry ingredients and mix on medium-high for about a minute or until completely combined.
  • Pour into cake pans and then drop the pans on the counter a few times to release any air bubbles.
  • Bake for about 30 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.
  • After about ten minutes, remove from pans and cool completely on a wire rack. I also cover in plastic wrap while the cakes cool.
  • Then make the frosting.
Cream Cheese Frosting
8 oz. cream cheese, room temperature
1 cup butter, room temperature
1 teaspoon vanilla
6 cups confectioners’ sugar (OMG! 6 cups equals to diabetes...hehehez I will only use 3/4 to 1 cup if I did make the frosting)
  • Sift sugar and set aside.
  • Beat cream cheese and butter on high until creamy. Add vanilla.
  • Then, add the sugar in batches. Scrape down the sides in between each addition.
  • And frost away.
Me Te Aroha, With Love...
Anie ;)

19 comments:

mrs plain-june said...

lucky sheeps & lamb indeed! kalau diorang dpt sembang dgn geng2 lain sure they'll boast abt eating the red cake! hehe..
i pun buat rvc jugak tadi! but never got to taste it.. little sister terus bawak ke rumah MIL dia.. this is the 1st time i use canola oil. the previous attempt guna butter.. i suppose smell & taste better! just in case u nak try lagi.. i would recommend joyofbaking pny rvc recipe.

zarin said...

babe, i don't like it either masa i taste it right after taruk cream cheese tu tapikan bila dah taruk dlm fridge, i boleh makan la tapi bukan kesukaan ye! until now pun ada lg a few pcs cake tu and itupun i dah bg kat neber2 i..dorang kata sedap n siap mintak recipe lg....btw, i tried paula deen punya recipe coz one of my fren beria suruh try coz dia dah buat berbiji2 dah kek ni..ramai yg order fm dia..must be sedapla i guess.
but tell the truth this cake bukan sedap sgt la bg i laaa...maybe our tastebud lain kot ehehe.

Anie said...

Plain-June,

Kalau dorang dpt sembang confirm dorang mesti kutuk I dulu sbb kasi dorang mkn kek yg tak sedap itew hahahaz.

I dah compare joyofbaking punya recipe with bakerella's sblum I bake this cake, sikit lebih kurang nak dkt sama. Maybe mcm u ckp lah kalau guna butter maybe lebih uummpphhh. I tak rasa lah I nak bake this cake again....da turned off hehehez ;)

Anie said...

Zarin,

U ada rasa mcm2 aneh2 tak biler u makan this cake babe? And then dia punya bau pun mcm kek yg jual dkt kedai yg tak fresh. I tak tau mcm mana nak explain arh tapi mmg pelik :D hahahaz.

Nasib baik lah I tak waste my cream cheese and salut the cake with it. Nak nya cfm bertelur cake tu dlm fridge...hahahaz. I tak rela arh mkn cake ni sorang2. Lebih rela mkn chiffon sorang2 sbb I tahu my hb will not like this RVC either.

I totally agree with u yg kek ni bukannya sedap sgt hmmm actually mmg tak sedap langsung LOL!! Apasal ramai yg tergila2kanya eh? hehehez hairan di kepala hotak I kejaps...lalalalala XD

AZLITA AZIZ said...

Anie,
nasib baik Anie bagi tau... ita baru berangan nak buat... sebab ramai sangat yg buat kat fb... ingat sedap sangat..!! bila fikir dia punya colour yg banyak tu yg tak sanggup nak cuba... btw thanks for the info...

Yat Maria said...

Babe

I pun pernah buat and a semi disaster too..ai tak berapa suker the end product, tapikan pasal dah buat ai potong cube and letak peanut butter swirl kat atas (ni trick nak suruh budak2 tu makan...penat butter leh cover up sket rasa dia as it's thick & peanutty!!)..in the end habis gak (nasib baik ai wat 1/2 batch)..i dunno la not my cup of tea...so ai buat sekali jer...

I no like hence buat sekali jerk..tu pon bebudak tolong abiskan..hooray to the peanut butter swirl for saving the day...at least umah u ada si kamben..wahkahkah...sini burung2 tgk my RVC, pon takmo..cik gagak itam pun tak pandang u...cettttt

somuffins said...

Anie
How lucky those sheeps are .. but I dont wanna be them, ngeheheh.

I think I can visualise the taste of your RVClah Anie. Harus rasa dia sama rasa couscous before dicampur dgn bahan lain. Couscous on its own rasa cam kotak tisu paper (not that I've tasted the kotak, har3).

kak aidah said...

Salam Anie,
nak ketawa pun ada baca your N3 this time. Agaknya the lamb and sheep pun cirit birit agaknya kalau makan kek tu, hehehe. 1st time akak jumpa blogger yg tulus dan ikhlas like you, really salute you. For me kalau resepi yg akak rasa tak sesuai ngan anak tekak ni akak takkan publish, kalau akak letak kat N3 rasanya OK gak, maknanya 50/50 la tu, kalau tak sedap langsung terus tak publish. But I like your style, hehehe. Nice to know U

Rima said...

LOL lucky lamb and sheep dapat makan cake for a change hehe.. i hv never bake RVC.. tak tahu apasal... tu oil and vinegar ade put off sikit ah.. i baked carrot cake pun hanya sekali.. tak fav sangat lah..

Anie said...

Azlita,

No problem Ita...mmg I pun terpengaruh dgn ramai yg buat dkt FB. Kek ni pelik arh rasanya...hahahaz

Anie said...

Yat,

Babe, I baru balik drpd rumah u baca abt your semi disaster RVC. thums up for u pasal dpt save the cake and make ur dudans luv it...hahahaz

I rasa eh the cake is not only overloaded with food colouring but overloaded with baking soda also. Pasal tu lah rasa and bau dia mcm semacam gitu. Ishhhh kalau I tenyeh dgn apa pun cfm tak laku arh. Jannah dgn I pun feveret peanut butter, but the taste of the cake dah put me off...:D :D

Dkt SG, tak leh buang sembarang2 nanti kena saman kan sbb littering...hahahaz

Anie said...

Somuffins,

I bet u dont wanna be them sbb its not worth eating the cake....eeeiiiwwww

U nak tau kek tu rasa mcm mana? U campur red colouring, vinegar and baking soda....tak payah mkn bau ajer cfm loya tekak u straight away :( yuckkkss

PS. I tak pernah mkn couscous arh...nak jugak rasa mkn cardboard wahahahaz

Anie said...

Salal Kak Aidah,

Tu arh nanti nak kena check ada traces of cirit birit drpd kambing2 tu semua. Jgn dorang dah bertukar menjadi warna pink sudah. Sbb warna asal putih, mkn kek marah jadilah pink kan...hahahaz

Kalau org lain buat cantik, gebu, meletops and mine jadi herot berot tapi sedap I tak akan publish...hahahaz malu arh. Tapi this time dah lah tak cantik, tak sedap pulak sbb tu I decide tu publish :D :D

Tenkiu kak di atas segala compliments from u...tersengih, tersenyum I kejap :D Nice knowing u too, tenkiu sbb sudi singgah and follow my blog ;)

Anie said...

Rima,

Not only the oil and vinegar but I baru tahu kenapa it has a funny yucky taste. Its overloaded with baking soda also....eiiiww not worth ur time to buat this cake lah.

Carrot cake me no like also bcos I dont eat carrots. Tapi its Jannah's fav, she's a carrot monster, semua mak nenek carrot dia suka....hahahaz

hana said...

hahahahahahaaa kamben makan kek kellazzzzz gtu! aku suker tgk kamben yg sekor tuh.. gemok cumil! rasa mcm nk panggang golek2! Muekekeke... Eh kamben nz busuk tak? tak kan? hihihihihi

Nieza said...

salam anie, haha best story ni...mcm mana jadi mcm tu yer?..nampak menarik jer org buat...btw rezeki sheeps la tu..hehe

Anie said...

Hana,

Tu lah kelaskan kambings2 NZ ni mkn kek...hahahaz

Yg sekor gemok tu masih baby lamb. Baru diberanakkan bulan Sept last yr. Yg 3 ekor dkt dgn dia...salah satu tu mak dia, yg kat belakang skali tu bapak dia...hahahaz :D

Dah nama kambing tu mmg lah busuk....hahahaz. Tapi kambing NZ ni, nak kena diri betul2 sblah dia baru bau. Kalau tak, tak busuk lah.....

Anie said...

Nieza,

Tenkiu sbb sudi baca story I yg panjang lebar itew...hahahaz

Entah lah Nieza, bau kek ni aneh lah. Kalau tak percaya cuba amik baking soda campur dgn vinegar dan warnakan merah. Mcm tu lah bau kek dia. Dah gitu rasa pun aneh...tak sedap langsung boo hooo :(

Teresa said...

my mom n i love haw flakes (yummiexpress.freetzi.com/haw_flakes_index.htm)! when she was a kid she kept on eating hawflakes... and when she went for a pee, she was shocked cuz her urine was kinda red. haha.. she ate too much haw flakes!!